DET BLE ARRANGERT SEMINARKVELD I BERGEN Mandag 28.oktober 2024 kl. 18.30 til kl. 21.00.
Dørene ble åpnet kl. 18 i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig sine flotte lokaler i ærverdige Telegrafen, Christies gate 3 A.
Dyveke Advocaat Wigand holdt en kort innledning om at arbeidsgruppen i Bergen har startet sitt virke og er godt i gang med å planlegge seminarkvelder FOR KVINNERS HELSE fremover.
Deretter ble kveldens første foredragsholder Christine Meyer med tema «Den store forskjellen» introdusert. Byrådsleder, Christine Meyer, som ledet Kvinnehelseutvalget, presenterte utvalgets utredning (NOU 2023:5) som ble overlevert helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i mars 2023. Meyer er professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole og har betydelig erfaring som toppleder og politiker innenfor offentlig sektor.
Meyer understreket at biologiske forskjeller som genetikk og hormoner gir ulikheter i sårbarhet for å utvikle sykdom. Videre vil sykdommer arte seg forskjellig hos kvinner og menn. Det at kvinner og menn responderer ulikt på legemidler er også noe utvalget har lagt vekt på.
Typiske kvinnelidelser blir underdiagnostisert og allmennlegene kjenner ikke igjen de mer diffuse symptomene på hjertesykdom og hjerneslag hos kvinner. Kvinnenes sykefravær er langt høyere enn hos menn og mye skyldes muskel- og skjelettsykdommer. Benmassen avtar med alderen raskere for kvinner (særlig ved menopause) enn menn.
Utvalgets utredning påpekte at kvinners stemmer får for lite gjennomslag og det er behov for en helhetlig og systematisk tilnærming til kvinnehelse og kjønns betydning for helse. Meyer understreket at kvinners helse har lav status og Kvinnehelseutvalget hadde 75 forslag som kunne bidra til å få likeverdige helsetjenester for begge kjønn.
Pause: Advokatfirma Simonsen Vogt og Wiig sponset frukt og drikke.
Etter pausen var det foredrag om «Overgangsalder: Tips til en bedre overgangsalder med eller uten hormoner.» ved Ingeborg Bøe Engelsen som er gynekolog og avtalespesialist ved Bergen Spesialistsenter. Hun innledet med å si at ca 1/3 av kvinner har plager i så stor grad at det påvirker hverdagen deres. De mangfoldige symptomer og plager som kan ramme kvinner med overgangsalder ble gjennomgått.
Senplager som kan komme så sent som 20 år etter menopause som for eksempel hjerte/karsykdommer, brudd i rygg eller hofte ble gitt som eksempler. Også Alzheimer/demens er diskutert som mulige senfølger av overgangsalder. Hormonbehandling eller ei? Dette måtte avklares med lege og hvilken type behandling måtte tilpasses den enkeltes behov, sykehistorie og følges opp grundig. Til slutt ga Engelsen gode råd om små valg som betyr mye for helheten i en travel hverdag. Sunn livsstil – viktigere enn aldri før!
Det ble mange spørsmål og gode diskusjoner etter de engasjerende og gode foredragene.
Fam Camilla Elgan takket foredragsholderne til slutt og ønsket velkommen til nytt møte over nyttår- mandag den 13. januar.