Festaften i regi av For kvinners helse 1,6Norge

Alle foto i dette innlegget er av fotograf Karoline G. Herlofsen. Mere bilder fins her.

Med pomp og prakt arrangerte For kvinners helse 1,6Norge sin årlige festaften 25. november i Den Mauriske sal på Hotell Bristol i Oslo. En fullsatt sal med festkledde damer var klare for et lite avbrekk i en travel førjulstid. Leder Solveig Melbye ønsket velkommen til en kveld med spennende program med faglig påfyll og inspirasjon, samt god mat og drikke.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng

Prinsesse Märtha Louise var kveldens store attraksjon. Sammen med Elisabeth Nordeng – hennes faste samarbeidspartner, snakket de om viktige og grunnleggende metoder for å være til stede i livet her og nå. Foredraget tok utgangspunkt i deres nye bok «Stemmen eller støyen. Tekster om å lytte.» Boken handler om hvordan de to har taklet kritikken av engleskolen og alt søkelys i media. De fortalte om sine personlige erfaringer med pressen, men mest om tanker og erfaringer fra sitt eget liv og hvordan dette kan inspirere andre til å følge sin indre stemme. Å være til stede i sitt eget, men også i andres liv kan være en utfordring i hverdagen. Lytt mer er prinsessens klare råd. Vi kan trene på å bli bedre til å lytte, både til oss selv og til andre. På den måten kan vi lære å overvinne støyen i vårt indre og la stemmen i vårt indre være bestemmende i våre liv.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng signerer bøker

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng signerer bøker

Et fast årlig innslag er utdeling av de medisinske forskerprisene til personer som gjennom den senere tid har gjort en stor innsats for kvinnehelse. Prisene ble delt ut av styremedlem Gerd Kjos. Professor og overlege Inger Thune ved Oslo Universitetssykehus fikk prisen for fremragende forskningsarbeid relatert til betydningen av overvekt, fettsammensetning og fysisk aktivitet i forbindelse med brystkreftrisiko og overlevelse etter behandling av brystkreft. Gynekolog Hely Katariina Laine fikk prisen for sitt forskningsbidrag innenfor fødselshjelp og kvinnesykdommer. Både Thune og Laine har satt fokus på viktige medisinske problem knyttet til kvinnehelse.

Forskerprisen 2015 til lege Inger Thune (i midten til høyre) og lege Hely Katariina Laine

Forskerprisen 2015 til lege Inger Thune (i midten til høyre) og lege Hely Katariina Laine

Etter en fantastisk tapasbuffet med sosial mingling og anledning til å kjøpe signerte bøker av prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng i pausen, inntok overlege Henriette Kahn talerstolen. Hun fortalte om sine år som praktiserende lege på Grønland – to år med spennende utfordringer i en kultur som på alle måter var annerledes enn Danmark. Et kvinneliv på Grønland kan ikke sammenlignes med hva vi er vant til. Illustrerende bilder fra oppholdet gjorde beretningen levende og fargerik. De medisinske problemene var ofte ikke de samme som hjemme, og leger må konkurrere med lokale medisinmenn. Legearbeidet inkluderte ofte tøffe reiser med transportmidler man ikke var vant til, som for eksempel snøscooter og båt i stormfullt vær. Også dyr måtte hjelpes, der det ikke var andre alternativ. Barnedødelighet, selvmord, vold og alkoholproblemer representerte et større helseproblem enn i de nordiske land.

Lege Henriette Kahn kåserer om Grønland

Lege Henriette Kahn kåserer om Grønland

Isa Katharina Gericke var kveldens kulturelle innslag med sin praktfulle sang rundt temaene kraft, mot og kjærlighet. Flere av sangene var en direkte hyllest til kvinnen. Hun er en klassisk sopran og viden kjent innen konsert, kammermusikk og opera. Akkompagnert av pianist Trygve Brøske bidro de begge til en god stemning denne novemberkvelden. Gerickes fremføring av den kjente visen «En borde inte sova», komponert av Gustaf Wennerberg, kan stå som en oppfordring til oss som arbeider med å fremme informasjon og forskning om kvinnehelse.

Sopran Isa Katharina Gericke underholder

Sopran Isa Katharina Gericke underholder

Vår festaften ble avsluttet med en spennende utlodning med flotte gevinster til inntekt for organisasjonens videre arbeid. Bokgaver, diverse abonnement, spaopphold, flybilletter og annet fristende ble loddet ut og resulterte i mange glade vinnere og inntekter til 1,6Norge.

Gro Flaten

Solveig Melbye og Gerd Kjos fra det norske styret

Solveig Melbye og Gerd Kjos fra det norske styret