I år har vi valgt å gi ut to Forskerpriser på kr 100000,-til to kandidater som forsker på nært beslektede kvinnelidelser. Endometriose og Andenomyose.
Lege og forsker Tina Tellum forsker på «adenomyose, en kvinnelidelse som gir sterke smerter og kan være vanskelig å diagnostisere. Det rammer kanskje så mange som 1 av 5 kvinner. Adenomyose er en tilstand der livmorslimhinnen befinner seg i livmorveggen i stedet for i livmorhulen. Mange kvinner lever år etter år med smerter, uten å få hjelp.
Den 11. november 2024 mottar Tellum kroner 100 000 som en anerkjennelse for sitt viktige forskningsarbeid fra kvinneorganisasjonen «For kvinners helse 1,6 Norge».
«For en overraskende, hyggelig og gledelig nyhet å få! Jeg føler meg virkelig beæret. Jeg har holdt på med adenomyose/endometriose-forskningen siden 2014, og det har vært mange motbakker siden, og kvelder og helger som ble investert til å drive forskningen videre. Man forsker jo ikke for å få priser, men likevel kjennes det deilig å få en anerkjennelse og bekreftelse at det er relevant. Tusen hjertelig takk. Du og de andre i 1,6 Norge er ildsjeler på samme måte, noe som gjør prisen enda mer givende for meg. Jeg gleder meg til markeringen den 11. November.” – Tina Tellum
Adenomyose er ikke dødelig, men kan gi sterke menstruasjonssmerter, komplikasjoner i svangerskapet og i verste fall føre til infertilitet. Adenomyose er nær beslektet med endometriose, der livmorslimhinnen finnes utenfor livmoren. Livmoren er egentlig en muskel og ved adenomyose vokser det vev fra livmorslimhinnene inn i denne muskelveggen.
Vanlige symptomer er sterke blødninger, menstruasjonssmerter, hyppig vannlating og smerter under samleie. Adenomyose kan også knyttes til komplikasjoner under svangerskap og fødsel.
Usynlig kvinnelidelse
Det er typisk at en slik lidelse som kun rammer kvinner og ikke er dødelig, heller ikke vekker stor interesse blant forskere og leger flest, selv om det fører til betydelig tap av livskvalitet.
Forsker og gynekolog Tina Tellum har utviklet en statistisk algoritme, en «adenyosekalkulator», der vaginal ultralyd og kartlegging av symptomer bidrar til bedre diagnostikk. Hun har forsket på adenomyose siden 2015.
Som gynekolog har Tina Tellum hatt menge pasienter med adenomyose, som forteller om sterke blødninger og smerter uten å få hjelp. Mange tenker at det er normalt å ha så sterke menstruasjonssmerter, og lever med det.
Behandling
Dagens beste behandling av adenomyose er å fjerne livmoren, og det er få gode alternativer. En ny behandlingsmetode av adenomyose er vanlig ultralyd eller MR, men da må behandler kunne tolke det som ses på skjermen, noe som ikke alltid er tilfellet.
Tina Tellum er tilknyttet gynekologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus Ullevål Sykehus. Tellums doktorgradsarbeid ble finansiert med midler fra Sanitetskvinnenes kvinnemedisinske forskningsfond.
Guri Majak er overlege og PhD, arbeider p.t. som seksjonsleder på Kvinneklinkken på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Hun har et stort engasjement for unge kvinner med menstruasjonssmerter, først og fremst forårsaket av endometriose. Det som ikke fremkommer i hennes CV er alle innlegg i aviser, podcaster (Femihelse, Foreldrerådet), TV og foredrag (bl a i Arendalsuka 2021) hun har vært en del av de siste to år.
Her er noen eksempler:
· https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/hypotesen-om-at-vaksinen-pavirker-menstruasjonen-er-styrket/15296733/
https://www.nrk.no/norge/frykter-at-prestisjeprosjekt-om-kvinnehelse-var-forgjeves-1.16021458
https://kjonnsforskning.no/nb/2022/02/vi-vet-ikke-sikkert-hvorfor-endometriose-oppstar
Hun er en meget dyktig formidler som har fokus på en ung pasientgruppe av kvinner, som ofte mangler «talerør». Hennes forskningsportefølje når man ser på publikasjoner er kanskje ikke like tung som noen andres men hun har flere pågående prosjekter og har fått tildelt midler fra Forskningsrådet og SINTEF.
Hun har også signert avtale med Aschehoug om å skrive bok om endometriose og mestring.