Tirsdag 7. November arrangerte vi vår årlige internasjonale aften på Restaurant Mehfel. Vi var så heldige å ha svært prominente gjester.

Ambassadør for Tunisia, H.E. Amel Ben Younes, og Chargé d’Affaires på ambassaden fra Republikken Sudan, Mrs. Igbal Ishag Mohamed Elamin.

To sterke, kunnskapsrike og dyktige karrierediplomater som fortalte om utvikling og utfordringer i sine land, og om sin egen, internasjonale karrierevei.

Fra venstre: Ambassadør for Tunisia, Amel Ben Younes, Bettan – Elisabeth Andreassen, chargé d’Affaires for Sudan Igbal Elamin, professor emeritus Anne Lise Børresen Dale, Ingalill Sandal og Gerd Helene Kjos fra arrangør, For Kvinners Helse – 1,6 Norge.

Sudan har en historie tilbake til faraoenes tid, der mange folkeslag, trosretninger, handelsreisende og naboregioner har satt sitt preg på landet. Nå er Sør Sudan blitt sitt eget land, og Sudan er midt i en intern konflikt som truer millioner av mennesker. «Sudan er et land i fødselsprosessen og det er en strevsom vei å gå før landet er formet til alles beste», sa chargé d’Affaires, Igbal Elamin.

I Sudan er utdanning en prioritet og organisert skolegang for jenter ble lovmessig etablert i 1907. I 1956 fikk Sudan den første kvinnelige dommeren i den arabiske verden. Det er fortsatt store utfordringer i Sudan, for jenter og for folk flest, men det går fremover. Nå trenger landet fred for videre fremskritt.

Tunisia ligger langt i nord med en kosmopolitisk hovedstad, Tunis, de gamle ruinene til Karthago, det muslimske og jødiske kvartalet Jerba, gylne strender og middelhavsklima. Landet hadde sin revolusjon i 2011, der kvinner og unge tunisiere spilte en stor rolle, og landet har utviklet seg i en demokratisk og mer sekulær retning enn nabolandene, med noen humper på veien.

Tunisia må håndtere mange afrikanske flyktninger som reiser fra Tunisias kyst til Italia. De er også historisk berørt av Israel-Palestina konflikten, fordi flere tusen palestinere og PLO var i landet etter at de ble jaget ut av Libanon av Israelske militæraksjoner på 80-tallet.

Tunisia er et vakkert og spennende land, og ambassadør Amel Younes fortalte om muligheter, utfordringer, utvikling og ikke minst om seg selv som karrierediplomat, mor, ambassadør og kvinne.

Takk til Restaurant Mehfel for en nydelig buffet og for å ta imot oss år etter år.

Ses neste år.